Розшколювання best toy cars for sale (deschooling) — маловідомий на наших теренах термін, але з ним стикаються всі, хто забрав дитину зі школи на домашнє навчання. Через це вона опиняється в ситуації, коли зовнішня мотивація (оцінки, тиск вчителя) зникла, а якась там підсумкова атестація далеко попереду.

Розшколюванням називають процес перемикання мотивації із зовнішньої на внутрішню. Адже маленькі діти, а потім і дорослі опановують щось нове не з примусу, а з цікавості. Погодьтеся, навіть дорослі часто роблять це не через прагнення до конкретної мети, а просто в процесі відпочинку (роблячи скажімо веб-тріпи Вікіпедією :)) Люди будь-якого віку відчувають природну і чисту радість пізнання. Тільки саме у школярів вона на жаль буває найзабитіша.

Теоретики розшколювання кажуть, що для дітей, які навчались у звичайній школі, воно займає приблизно один місяць на один рік навчання. Проте, це не закон і тривалість такого періоду залежить від загального способу життя в родині та багатьох інших, іноді тимчасових факторів. Зовні розшколювання виглядає досить просто — позбавлена будь-яких факторів, які б спонукали до навчання, людина просто ним не займається. А робить щось своє, те, що подобається, часто те, що їй багато років забороняли робити. Наприклад, грає в комп‘ютерні ігри.

Втім, на шляху розшколювання школярі стикаються не лише з внутрішніми труднощами під час перебудови, а з протистоянням батьків, які, так само не будучи досвіченими влаштовниками освітніх середовищ, часто такий прояв не розуміють, не сприймають і починають тиснути на дітей так-таки замість тих самих вчителів. Тиск цей жодним чином здоровому процесу “відтавання” не сприяє і тільки його погіршує. Разом із стосунками в родині. Через це часто кажуть, що своє розшколювання треба пройти і батькам на шляху до усвідомлення сенсу освіти.

Продовжуючи тему батьківської еволюції, можна сказати, що задля того, щоб повноцінно пройти розкшолювання треба водночас пройти розвишування (рос. “развуживание”) — напівжартівливий термін, який означає процес усвідомлення того, що задля успішного існування в сучасному світі все менш потрібною стає “корочка” про best baby driving car toy закінчення університету чи інституту. І все більше цей процес актуальний в нашій країні, де, як бува гірко жартують, саме успішне складання ЗНО є сенсом середньої освіти.

Адже дійсно, руйнація традиційних форм вищої школи почала відбуватися набагато раніше і більш суттєво ніж школи середньої. Так, найвідоміша платформа для дистанційної освіти Moodle була випущена у 2002 році, перші масові відкриті онлайн-курси (МВОК) з’явилися у 2006, а з появою Coursera у 2012 цей процес пішов велетенськими кроками і викликав серйозні дискусії в академічному середовищі на Заході, які стосуються зміни ролі та сенсу університету як інституції, як ідеї.

Тут вже можна побачити, що тема розшколювання виходить далеко за межі якихось маловідомих хоумскулерських проблем, а є елементом глобальних соціальних процесів. Так, розвишування має фактично починатися (власне, давно почалося) з роботодавців, які, хоч і завжди мали розуміння переваги компетенцій та навичок над міфічними оцінками в дипломі, лише в останні роки стали проговорювати це явним чином. Приміром, в 2015 році компанія “Ернст енд Янг” прямо зазначила, що диплом не буде визначальним критерієм одбору на роботу. В серпні 2018 найвідоміший рейтинг роботодавців Glassdoor нарахував вже 15 найбільших компаній, які не вимагають диплома навіть для деяких вищих посад. Серед них Google, Apple, Hilton, Starbucks, IBM, Bank of America.

Продовжуючи нашу тему сукупно з філологічними розвагами, якщо розвишування можна назвати “розшколюванням вгору”, маємо зрозуміти, що так само повинен існувати процес в інший бік — розуміння потреби в новій якості розвитку дітей дошкільного віку. Можете здогадатися, що ми назвали це розсаджуванням (рос. “рассаживание”) ? Справді, якщо всі протестують проти класів по 40 дітей, чи не варто пробрати дитсадкові групи схожої чисельності та приділити увагу індивідуалізації з меншого, дошкільного віку?

Проте, залишимо цю розлогу тему для наступних нарисів. Надсилайте нам свої думки.

Євген Матвєєв