На семінарах я питаю батьків, які їхні найбільші страхи щодо сексу і їхніх дітей. Без сумніву, батьки дівчаток турбуються про сексуальне насильство і про те, що вони можуть зробити, щоб дочка не стала жертвою.

І так само я ніколи НЕ чую, щоби батьки хлопчиків турбувалися про те, що вони можуть зробити, щоб їхні сини не стали винуватцями цього насильства.

Я можу сказати вам зараз, як мати синів — саме ЦЕ один з моїх найбільших страхів.

Для кожної дівчини, яка піддається сексуальному насильству існує партнер-чоловік, який скоїв цей злочин. Ніхто не хоче думати, що їхній син може стати таким партнером, тому ніхто не говорить про те, як ми можемо допомогти нашим хлопчикам не стати цією людиною.

Але я хочу.

Отже, ось деякі з речей, які я зробила, як мати хлопчиків, щоб спробувати виховати «хороших чоловіків». Або, принаймні, виховати чоловіків, які будуть не частиною цієї жахливої ​​проблеми, а, будемо сподіватися, частиною її вирішення. Мені пощастило бути знайомою з багатьма чудовими чоловіками, які зіграли важливу роль у дорослішанні моїх синів, і я могла б написати кілька книжок про важливість присутності чоловіків-наставників в житті хлопчиків, але вкажу те, що може зробити кожен з батьків, особливо мами, просто зараз.

ДОТОРКАЙТЕСЯ ДО НИХ

Ми недостатньо торкаємося до хлопчиків. Ми поводимося брутально, ми боремося з ними і десь на цьому шляху перестаємо торкатися з ніжністю. І ще менше, коли вони стають підлітками. Не зрозумійте мене неправильно, це непросто — притискатися до дратівливого, переповненого гормонами, закочуючого очі, патлатого хлопця, але це саме той час, коли це необхідно. Нам потрібно вчити їх радості, краси, простоти і легкості, котрі можна знайти в люблячих обіймах. Нам потрібно показати їм, як це робиться, щоби вони, в свою чергу, могли поділитися цим зі своїм партнером в майбутньому.

ЗАВЕДІТЬ КОДЕКС ЧЕСТІ

Всі діти повинні дотримуватися правил, але ми повинні повернути хлопчикам впевненість, що вони, по своїй суті, хороші, порядні, гідні і здатні. І ще важливіше — повернути їм почуття приналежності до чогось, а саме — до РОДИНИ. Але, як і будь-яку приналежність, такий рівень поведінки потрібно підтримувати. Ви можете запровадити у себе кодекс честі, але найкраще, коли він виходить од усіх вас, охоплює все, що ви робите разом.

Ось деякі речі з кодексу честі нашої сім’ї:

  • Наш будинок — безпечне місце для всіх
  • Ми ніколи не торкаємося один до одного насильно
  • Ми боремося чесно і з повагою до супротивника
  • Ми нікого не соромимо і поважаємо право на помилку
  • Ми беремо на себе відповідальність за все, що належить нам — вчинки, слова, тіло і речі

ВИМАГАЙТЕ ЦЬОГО ВІД ЇХНІХ ДРУЗІВ

Той, хто коли-небудь переступає поріг нашого будинку, повинен дотримуватися цього кодексу, включаючи всіх товаришів моїх синів. І якщо вони не можуть або не хочуть, то я можу допомогти їм в цьому. Не бійтеся підтягувати поведінку друзів вашого сина до кращих зразків, якщо вона недостатньо добра. Адже один Бог відає, свідком наскільки бридкої поведінки йому доведеться бути в майбутньому, і вона потребуватиме протистояння та розборонення, тому синові потрібно побачити зразки до того часу, як він муситиме робити це самотужки. Впевнена поведінка сторонніх свідків необхідна зараз, щоби змінити соціальні гендерні норми.

ВЧІТЬ ЇХ ДБАТИ ПРО СВОЄ ТІЛО

Ми показуємо дівчаткам, як робити зачіски, макіяж, манікюр… купуємо їм бомби для ванни, духи і лосьйони… Ми закликаємо їх «піклуватися про себе» в салонах краси (примітка: я ненавиджу все це як формат турботи про себе для дівчат, але про це іншим разом), проте нам, на жаль, не вистачає якогось формату турботи про себе для хлопчиків.

Навчіть їх радощам турботи про своє тіло, про те, щоб живити його якісною їжею, дозволяти йому отримувати все інше, чого воно потребує, лікувати його масажами, ваннами і сеансами йоги. Чому? Тому що чоловік, який знає, як це добре, коли тілу приємно, набагато ймовірніше приверне уважного і вдумливого партнера-коханця, зацікавленого у взаємному задоволенні, і набагато менш ймовірно відправиться на пошуки змінених станів свого тіла під впливом, наприклад, наркотиків і алкоголю. Зрештою, він буде ще й добре пахнути!

ДОЗВОЛЬТЕ ЇМ ГНІВАТИСЯ

Ми всі сердимося і мусимо давати раду цій страшній емоції. Але ми повинні не боятися її, а натомість показувати нашим дітям, як переживати гнів безпечно. Способи, які приводять до набуття цілісності та навчання, замість шкоди, яка виникає, коли гнів руйнує і робить вразливим. Нам варто створити простір і способи, де вони могли б виражати гнів, а ми — поважати його, як справжню і чесну, гідну емоцію. Емоцію, яка має і позитивний вплив — здоровий гнів спричиняє зміни, закликає до опору, змушує нас рухатися. Але нам потрібно розпізнати його, провести через тіло, а потім використовувати. Перестаньте вимагати від хлопчиків заспокоїтися і почніть давати їм простір, щоб вони могли проявити свій гнів і опрацювати його.

РОЗБИРАЙТЕ РАЗОМ З НИМИ, ЯК ПРАЦЮЮТЬ МЕДІА

Провідні медіа багато в чому відповідальні за те, як формуються наші погляди на жінок. Дегуманізація і гіперсексуалізація жінок досі лежать в основі надто великої кількості реклами, а також сюжетів фільмів і серіалів. Для нас дуже важливо витрачати (так, це боляче) час на те, щоб спілкуватися зі своїми синами про ЗМІ і допомагати їм побачити, що відбувається насправді. Допоможіть їм проявити цікавість, задати собі питання про те, як зображуються сексуальність, гендер і відносини. Допоможіть їм поцікавитися про етику того, у що їх втягують, і про те, чи відповідає це їх власній системі переконань і кодексу честі вашої родини. Ці навички роботи з медіа стануть основою для того, як вони будуть взаємодіяти в подальшому, наприклад, з порнографією. Нам потрібно щоб вони критично мислили.

ПОКАЖІТЬ ІМ, ЯКІ ВИ НАСПРАВДІ

Найгірша порада, яку мені коли-небудь давали — ніколи не показувати синам свою емоційну сутність. На щастя, я проігнорувала її.

Вони бачили мене повністю зломленою, вони бачили мене абсолютно закоханою, вони бачили, як мені соромно за свої вчинки, і вони бачили, як я приймаю нагороду за іншу поведінку. Вони бачили, як на змаганнях я борюся з чоловіками вдвічі більше мене самої, і вони бачили, як я переживаю через розчавленого дощового черв’яка. Вони бачили, як я рву дупу заради того, у що я вірю, вони бачили, як я віддаю не замислюючись, вони бачили, як моє серце розривалося від горя, і вони бачили, як моє серце було сповнено радістю.

З усього цього вони дізналися, що жінка — дивовижна штука. Багатогранна, глибока, дика, емоційна, сильна, здатна, вразлива, гарна істота. Той, хто заслуговує на повагу, визнання, турботу, любов, увагу і, перш за все, безпеку. І вони знають, без сумніву, що вони досить мужні, щоб дати йому ці речі.

Лілі Ізобелла,
соціальний активіст, письменник і спікер