НТ — це нормально!

Це мій друг Джонні.
Нам весело разом, але іноді він дивно поводиться. Мама каже, що це тому, що він НТ — нейротипік. У нього немає аутизму, тому його мозок працює по-іншому, не так як мій.
І це нормально.

Джонні повинен прийти до мене в гості о 4:00, але іноді приходить о 3:58 або 4:03. Я подарував йому годинник на день народження, щоб допомогти приходити вчасно, та у нього все одно з цим проблема. Хоча він жахливо непунктуальний, ми все одно весело проводимо час разом.
Так що це нормально.

Коли він приходить до мене в гості, то іноді хоче грати спочатку в шашки, а потім в карти. А іноді хоче грати спочатку в карти, а потім в шашки. Він не вміє зберігати однаковий порядок кожен раз. Але ми все одно граємо в наші улюблені ігри.
Так що це нормально.

Говорячи з тобою, Джонні дивиться тобі прямо в очі. Це може бути дуууже некомфортно. Але він не робить це на зло. Він просто такий.
І це нормально.

Джонні дивиться ті ж мультики що і я, але ніколи не повторить жодний вступ дослівно. Я навіть не знаю, чи запам’ятав він той вступ. Він звертає увагу на дивні речі.
Але це нормально.

Коли трапляється щось надзвичайне, Джонні не реагує так, як ви думаєте. Він не маше руками і не підстрибує. Він просто розсовує кінчики рота і відкриває очі трохи ширше. Можливо він не знає, як проявляти емоції.
Але це нормально.

У Джонні немає теми, яку б він знав досконало, наприклад Друга Світова, динозаври або трамваї. Я намагаюся поділитися з ним детальною інформацією, але йому схоже нецікаво. Хоча він наврядчи стане в чомусь експертом, він хороший хлопець.
Так що це нормально.

Джонні дуже добре навчається в школі. Він розуміє правила і виконує завдання. Але якщо його запитати про школу щось просте — наприклад, яка фірма зробила ліфт, комп’ютер або камери, він буде лупати очима. Він добре розуміє деякі речі, але з іншими у нього проблеми. Але це таке у всіх.
І це нормально.

У Джонні ніколи не буває істерики, коли відбувається щось жахливе, наприклад коли спрацьовує пожежна сигналізація або раптом скасовують урок малювання. Йому страшно, що подумають інші люди. Мені здається, що він замикає свої почуття в собі, але він просто дає собі раду таким чином.
І це нормально.

У Джонні проблеми з комунікацією. Він каже, що контрольна з математики «пройшла гладко», хоча має на увазі, що вона була легкою. Я намагаюся йому пояснити, що гладким може бути озеро, а не контрольна, але він схоже не розуміє, що потрібно говорити те, що він має на увазі.
«Ми теревеніли весь урок аж вчитель скреготав зубами»
«Після тої математики у мене відійшло від серця»
Зрештою я розгадую його дивні фрази,
Так що це нормально.

На перерві Джонні завжди хоче грати з іншими дітьми. Він ніколи не занурюється в свій світ. Іноді мені цікаво, чи є у нього взагалі час сісти і подумати про свою улюблену рекламу або оголошення в метро. Можливо він надто зациклений на соціальному спілкуванні.
Але це нормально.

Все-таки цікаво дружити з дитиною, який НТ. У нього багато дивних рис, які можуть дратувати поки до них не звикнеш. Мама каже, що у всіх мізки влаштовані по-різному і ці відмінності не є поганими. Мені подобається дружити з Джонні. Я думаю, що бути НТ — це нормально.

Переклад Євгеном Матвєєвим книжечки “Why Johnny Doesn’t Flap

Дякую Ira Sergiyenko, що привернула увагу і переклала на російську