Щось давно ми не давалися чути з нашими успіхами у хоумскулінгу… А ще останнім часом читаю багато інформаціі про інших хоумскулерів, про дистанційну освіту, а коли влізу у коментарі, то аж в голові крутиться від різноманітності думок щодо переваг і недоліків.

Так ось. Після написання ДПА та отримання очікуваних табелів успішності ми зробили невеличку перерву, так звані канікули… на півтора місяці. В середині липня Лєра і Стас потихеньку знову приступили до навчання. Збоку чула, що діти ніби-то не відпочивають, всі мають канікули, а ви вчитеся. Так, можна подумати, що ми з 08.00 до 19.00 навчаємося і зарилися в книжках і зошитах.) Це зовсім не так. Бо ціле літо ми насичено займалися тенісом і рукопашним боєм, і не тільки. Звичайно, що і відпочивали.

Ми вже у 5- му класі, кількість навчальних предметів збільшилася, обсяг матеріалу збільшився… Для того, щоби протягом шкільного навчального року не гнатися за програмою, ми собі цей процес завчасно розвантажили.
Мене часто питають, а от як виглядає ваш навчальний день? Ну що, ви встаєте о 08.00, о 09.00 маєте якийсь урок? Та ні… кожен день у нас різний. Один день може початися уроком о 08.00, інший тенісом о 08.00, тоді вчимося уже об 11.00, вчимося кілька годин, потім знову ідемо на якісь заняття, там діти мають друзів, спілкуються з ними, вчимося в автомобілі, обговорюємо вивчене, приходимо із занять, тоді можемо знову повчитися, переглянути певне потрібне відео, зробити проект чи ще щось…

Поки я проводжу заняття з іншими дітками, Стас і Лєра виконують самостійні завдання, певний час приділяю для пояснення ім чогось нового чи незрозумілого. За шкільним підручником це зовсім не важко. Одного дня ми можемо вчити лише історію, а в інший день ми можемо попрацювати з чотирма предметами. Як складається із часом, так і плануємо навчання. Іноді діти можуть взагалі спати до 11.00 і лише тоді почати вчитися. Це стосується як буднів, так і вихідних. Ну, і звичайно, ми їмо, п‘ємо, ходимо гуляти, знаходимо час піти в кіно, в розважальні центри. Встигаємо часом і спекти щось новеньке, зараз у Валеріі з‘явилася ідея з рукоділлям, тобто, є бажання, тому і встигаємо. Дехто запитує: “І що, вони ось так чемно вчаться?” Так як і всі діти… У нас до речі, є чіткі правила. Вони знають, що їхня основна робота зараз, це вчитися, щоби потім мати таку роботу, як у дорослих, і чогось досягнути, розуміння цього вже приходить. Іноді не йде вчитися, не хочеться, можна і відпочити, але мотивація — це велика сила… А на сьогоднішній день, мабуть, для всіх дітей найбільша мотивація — це гаджети. І у нас теж. Хочеш пограти і попсувати собі зір? Будь ласка, але спочатку навчання! Все вирішується.

oleksyn2

Хтось можливо скаже, що це не навчання… не систематизовано… не дисципліновано… Завдання хоумскулера — вчитися at home, в кінці року довести в школі, що ти вчився, і показати свої знання. А знання врешті-решт, потрібні не школі, а самому собі. Яка різниця, як людина здобуває знання? Головне, що здобуває. Так, я, мама, поки що беру величезну участь у цьому процесі, діти вчаться вчитися самостійно, щось вдається, щось не дуже, але процес іде… Ми вже третій рік так вчимося, а в кінці року маємо хороший результат. Для мене, як для мами, це і є показник.

Я тут розписую все про наш спосіб навчання, але розумію, що не кожен може відважитися так зробити. Є страх. Я теж спочатку боялася, але мені зараз згадалася фраза «бери и делай» )))

Ми маємо для себе безліч переваг:
– ми висипаємося (ну іноді ні)))), Валерія щоранку на 08.15 має перше тренування з тенісу :),
– ми не хвилюємося через оцінки, через контрольні, через спізнення на урок чи лінійку,
– ми не носимо важкі рюкзаки, папки з англійськоі і перезувне,
– ми маємо час на навчання тоді, коли зручно нам,
– ми маємо час на спорт, хоббі, своі інтереси, звичайно не на шкоду навчанню,
– ми спілкуємося з друзями на спорті, гуртках, друзями сім‘і,
– ми багато часу проводимо разом у сім‘і,
– ми також вчимося працювати і допомагати один одному…

Інколи задумуюся про наш хоумскулінг, про те, що я сама вчилася в школі, чоловік теж, я була відмінницею, школа мені не зробила нічого поганого, але зараз, коли є альтернатива школі, то я дуже рада, що нею можна скористатися!