Вирішено було написати цю статтю, оскільки нормальних цілісних роз’яснень так і не існує. В статті на УП автор заплутався в розрахунках податку ))

Часткове повернення витрат на освіту відбувається у вигляді т.зв. податкової знижки, тобто на суму витрачену вами на навчання не нараховується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який наразі складає 18%. Таке “ненарахування” відбувається після закінчення року, тому виглядає як повернення коштів.

Чим регламентована така можливість?

До п. 166.3.3 Податкового кодексу про Податкову знижку була внесена правка від 03.07.2018, яка розширила її застосування.

166.3. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки:
…3. суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

Для відшкодування потрібно подати наступні документи до органу ДФС за місцем реєстрацїї

  1. Паспорт
  2. ІПН (ідентифікаційний код)
  3. Декларацію про доходи і майновий стан (можна скачати на сайті ДФС)
  4. Довідка про заробітну плату (за формою №3) (можна отримати на місці роботи і заднім числом)
  5. Копію договору з навчальним закладом
  6. Копія квітанції/чеку сплати за навчання
  7. Копія документа, що доводить спорідненість платника і здобувача освіти (свідоцтва про народження дитини, якщо платили за неї)
  8. Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування коштів (у довільній формі — “Прошу надати податкову знижку на …, виплату перерахувати на рахунок… Додаю пакет документів… у кількості … аркушів”)

Оформити податкову знижку можна протягом всього календарного (не навчального) року наступного за звітним (тобто наприклад у 2021 за 2020). При цьому відшкодування може надходити вам на рахунок аж протягом 60 днів з дати подачі документів (ст. 179 ПКУ), а на практиці і до півроку.

Зауважте, що і прибуток, і його видатки (тобто оплата на навчання) мають належати одній особі. Якщо Декларація батькова, а договір підписувала чи платила мати кошти не відшкодують!

Враховуйте, що ФОП не може отримати таке відшкодування (хоча може, якщо особа разом з підприємництвом має місце роботи, де за неї сплачується ПДФО на загальних підставах), тому в родині краще всі договори оформлювати від імені того, хто працює як найманий працівник. Не може, тому що не сплачує ПДФО явним чином.

Повернута сума не може бути більше сплаченого вами за рік ПДФО (18% від нарахованої за рік зарплатні).
Приклад: весь рік працювали за 8000 грн, з чого сплатили ПДФО у розмірі 8000*12*0,18 = 17280 грн
При цьому подаєтесь на відшкодування ПДФО, сплативши в приватну школу 180 000 грн 0_о, тобто хочете отримати 180000*0,18 = 32400 грн.
Ніт, отримаєте лише 17280.

Для того, щоби відшкодування відбулося, заклад освіти (не важливо — дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної чи вищої) має відповідати такому визначенню по закону, тобто мати ліцензію на провадження освітньої діяльності.

Мусимо зазначити, що податкова знижка існує багато років, проте наші громадяни настільки не вірять в державу, що їм не спадає це на думку. До 2018 року податкова знижка надавалася лише на вищу освіту, але нею користалося близько 10% від тих, хто міг би. Існують податкові знижки і на інші витрати, щодо цього читайте увесь пункт 166.3 Податкового кодексу.

Наостанок зауважимо, що не варто плутати податкову знижку з

  • Програмою Київської (і лише Київської) міської держадміністрації “Гроші за дитиною” для закладів дошкільної освіти — за умови укладання тристоронніх договорів ліцензованому закладу повертається 2490 грн (найчастіше така сума, проте через суперечку щодо її оподаткування, може бути і менше), на які передбачається зменшити щомісячний внесок батьків. Звертайтеся за роз’ясненнями до керівництва свого закладу.
  • Програмою “гроші за дитиною” для приватних шкіл — вперше запрацювала з вересня 2019. Школа за бажанням, в обмін на зайву звітність, може отримувати субвенцію з місцевого бюджету розміром приблизно 3000-8000 на учня на рік залежно від міста. Субвенція може бути спрямована лише на оплату праці вчителів, і ніяк не зобов’язує школи зменшувати плату за навчання (та й не надає такої можливості при загальній вартості навчання від 140 тис на рік). Звертайтеся за роз’ясненнями до керівництва свого закладу.
  • Відшкодування учням державних чи комунальних закладів, що навчаються на індивідуальній формі (тобто сімейній, екстернаті, патронажі), не передбачено. Це свого часу обговорювалося  у Міністерстві (в тч безпосередньо мною), коротка відповідь: справа маленька, грошей нема, а ті що є треба добре виборювати + невизначені критерії відшкодування і звітності. Із хоумскулерів більшість не готова ворушити пальцем, а дехто справедливо каже — “не треба ваших грошей, не згадуйте про нас”.

Гарного вам здоров’я і заробити на все інше!

Євген Матвєєв