Дивно, але напередодні мені наснилося, як Катерина Харлан проводить мені екскурсію своєю Школою Світла. Мені снились повні світла коридори, велика кімната, і Катерина, яка сказала мені: “Це кімната, де діти відпочивають і відновлюються”. Ні, насправді не так вона сказала, але я зрозуміла, що це ресурсна кімната в школі. А сьогодні я прийшла до них — і кімната з мого сну на місці, і засновниця школи усміхається мені, як уві сні, і тиша і спокій довкола, хоч це і школа.

Школа розташована в офісній будівлі на першому поверсі, має окремий вхід і відгороджену територію, але це ніяк не стримує дітей та вчителів постійно гуляти околицями, досліджувати і виходити за межі. Проте давайте по черзі.

Ця школа відкрилась лише цього року, зараз має лише 1-2 класи, але планується принаймні повністю початкова школа. Якщо ви знаєте трішки про класифікацію альтернативних шкіл, то Школу Світла сміливо можна назвати сімейною і некомерційною. Тут дуже задіяні та включені в процес батьки: хтось викладає, хтось приходить на гостьові зустрічі, хтось допомагає творити простір довкола. Але найголовніше співпраця з батьками — психологічна, тут щотижня дають зворотній зв’язок про дитину, її навчальні та адаптаційні успіхи, від батьків же чекають довіри і якісного часу з дитиною вдома (окей, це я так усе зрозуміла, на істину не претендую).

Про візію та особливості школи.
У школі є свої принципи і правила (десь на світлинах вони також є). Усі вони про одне — про любов і взаємопідтримку. Комфортне і світле середовище для цієї школи — найперше. І в цьому засновники і батьки вже мають досвід, бо школа постала з садочка “Колосочок”, який робили для власних дітей. У кожному класі також свої правила, які розробляють самі діти. В перспективі діти також будуть самостійно планувати свої задачі на день і тиждень, але з першого класу це впроваджують дуже поступово і обережно, даючи невеликий вибір, коли це можливо. Програма теж складається за правилом: познайомитися із собою і світом довкола.

svitloschool3

Власне, що ж із програмою?
За основу в школі взяли програму НУШ (Нової української школи), атестуються в школі “Афіни”, але працюють за “фокусами”, які тривають 3 тижні. Фокус — це занурення в якусь спільну для школи тему усіх дітей усіх класів та створення проекту до його завершення. Для прикладу, були фокуси про себе і свої емоції, про рідний край (вивчення різних епох на теренах України, що завершилося захистом проекту до Дня Захисника), про рівність усіх людей у праві на щастя — про різноматність і рівність, інклюзію та обмежені можливості. Останній фокус мене дуже вразив, бо діти у підсумку самі зробили пандус у школі (ага, погортайте світлини, він там є — до сліз!).
Школа Світла — школа повного дня, і після обіду та великої прогулянки у дітей є різні творчі заняття (малювання, музика, майстрування, шахи, тхеквондо). Ще з цікавих предметів — мистецтво (це не малювання), де вони пізнають історію мистецтва, буквально проживають його, мають різні цікаві завдання (в тому числі й для виконання всією родиною) і психологічні вправи. Щоп’ятниці у дітей — вільний день, вільний від уроків, але не менш насичений — вони відвідують музеї, зустрічаються з письменниками і людьми різних інших професій, працюють над проектами і насолоджуються спілкуванням (ще планують в походи ходити — от!). Тут я просто мушу зробити ліричний відступ, бо це тааак співзвучно з моїми думками і бажаннями: по-перше, дати дітям один день з відмінним необов’язковим графіком — як же це класно, творчо, натхненно; по-друге, день професій — це моя мрія! — коли діти знайомляться з людьми різних професій, чують про них із перших уст, надихаються, мають змогу про все розпитати, в процесі приміряють на себе, мріють, пізнають… Ще в них щоп’ятниці speaking club англійською. (Мабуть, піду до них п’ятничним учнем:)

Що поза навчанням?
Мабуть, частину я вже написала вище, бо позанавчальна частина так органічно вплетена в процес, що й не знаю, що додати. Про свята не розпитала, забула, але зважаючи на досвід садочка “Колосочок” очікувати чогось шаблонного не варто. До речі, про україномовність не забула — весь процес у школі українською, вчителі також україномовні (і зі мною також були), діти 50/50, але, як мені сказали, також тяжіють до української.

Зауважте зроблений учнями пандус на сходах

Зауважте зроблений учнями пандус на сходах

Трохи про побут, комфорт та інклюзію.
Приміщення доволі світле і просторе, є 2 класи, велика зала, що служить і для відпочинку, і для перекусу, і для спільних занять творчістю. Діти на перервах часто виходять на вулицю. У школі організований кейтеринг (запевнили, що специфічні дієти — не проблема), обід і вечеря.
Щодо конфліктів між учнями, то цьому в школі приділяють особливу увагу, це обговорюють вчителі на щотижневих нарадах, Катерина проводить для них тренінги з ненасильницького спілкування (тут я з її розповідей зрозуміла, що варто таки йти — все ніяк не зберуся — а це суттєво підвищує якість життя), з учнями пропрацьовують такі моменти в психологічних іграх, дають зворотній зв’язок батькам. Якщо діти не хочуть відвідувати якесь заняття — їм пропонують понудьгувати на стільчику поряд з класом.
Дітки з особливостями також можуть навчатися в Школі Світла, тут відкриті до всіх, проте покладаються на співпрацю з батьками, бо спеціальної підготовки вчителі не мають. Але такі дітки в школі є — і цей досвід позитивний.
Мені стало дуже світло від Школи Світла, і оскільки класи ще не заповнені, хотілося б щоб “свої” діти і батьки їх пошвидше знайшли 🙂

Більше подробиць читайте під кожною світлиною в оригінальному пості!

***
КОРОТКА АНКЕТА ШКОЛИ
1. Назва: “Школа Світла”
2. Тип: Альтернативна школа, неліцензована, сімейна (громадська організація).
3. Засновники: Катерина Харлан
4. Контакти: пр-т Перемоги 118 (м. Житомирська — м. Святошин); fb – Школа Світла
5. Класи: 1-2 (потенційно — повна початкова школа)
6. Вартість навчання: 6 тис. грн (повний день без харчування)
7. Приміщення: офісне приміщення на першому поверсі з окремим входом та відгородженою територією.
8. Харчування: кейтеринг
9. Позакласні активності: майстерня, тхеквондо, музика, малювання, speaking club.
10. Програма, спеціалізація, мова: програма НУШ, мова навчання — українська.

Вікторія Гагара, 08.11.18

Читати ще: Довколашкола у Школі “Віконце”