Привіт! Мене звуть Вікторія, і освіта, зокрема альтернативна, — моє джерело натхнення! А ще я мама двох прекрасних майбутніх учениць, і тому ця сфера має для мене також і практичний інтерес. У моїх планах вже давно було обійти найцікавіші школи Києва і околиць, щоб зорієнтуватись у виборі школи для своїх дітей, надихнутись або розчаруватись, обрати щось близьке за духом або зрозуміти, що без створення свого не обійтись. Але я зрозуміла, що перед таким вибором опинилась не лише я, а й усі батьки, для яких вибір школи і форми освіти їхніх дітей не обмежується лише найближчими державними чи приватними освітніми закладами. Для яких освіта — щось значно ширше, і форми можуть бути від звичайних шкіл до домашньої освіти, від екстернату до альтернативних проектів. Які, можливо, мають власний негативний досвід шкільного навчання або розуміють, що час змінюється, а класична освіта за ним не встигає. Які хотіли б дати своїм дітям навички, яких звичайна школа не додає або навпаки – викорінює. Одним словом, мені подумалось, що мої пошуки можуть бути цікавими й вам, тож запрошую вас спостерігати за моїми ходіннями у #школидовкола і роздумами #довколашколи. А я буду вдячна за зворотній зв’язок, ваші коментарі та запитання!

Віконце

У вітринах — дитячі малюнки і оголошення про набір у початкові класи. Так я здогадалася, що вже на місці. Школа “Віконце” – невеличкий, але дуже світлий простір альтернативної початкової школи. У школі навчаються діти 1-5 класів, всього у школі трохи більше ніж 20 дітей (у класах різна кількість — від 1 до 10 учнів). Ми зустрілися з Mawa Kim — засновницею школи, яка розповіла мені, що їхньому освітньому простору незабаром буде 3 роки, що задумувався проект як сімейна школа, але згодом трансформувався у комерційний заклад. А починався як школа для її старшої доньки та друзів.

vikonce1

ФІЛОСОФІЯ ШКОЛИ. Найбільша увага в школі приділяється створенню дружної атмосфери та психологічному комфорту учнів. Тут вчать мирно вирішувати конфлікти, охороняти власні та поважати чужі межі, тут немає покарань і нікого не виганяють з уроку за поведінку (принаймні мені так сказали:), а довго проговорюють і пояснюють. Це, звісно, забирає багато ресурсу, але і дає свій результат. Власне, про межі — ілюстративно — коли я зайшла з камерою до першокласників і ми спитали їх дозволу познімати кабінет, кілька дітей заборонили себе фотографувати і навіть залізли під парти (я чесно пообіцяла їм, що знімати їх не буду, тому на фото — лише парти, які Маша, до слова, дуже хвалила як зручні і довговічні).
Тут дуже багато творчості — усі стіни в дитячих малюнках, на уроці малювання саме вивчали портрет, а у четвер до школи приїздить крафтовий театр (що це і як виглядає, на жаль, не матиму змоги побачити).

vikonce2

НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС. У цій школі віддали перевагу звичній урочній системі, вивчають основні предмети за державною програмою. Більшість учнів атестуються дистанційно в школі “Афіни”. З цікавих предметів — окремо вивчають психологію (групові заняття з психологом) і мають “20 хвилин читання”. Мені здалося, що навчаються в досить спокійному темпі (мають 3 уроки до обіду і 1 після), починаються заняття о 9:30, перед цим за півгодини руханка і збори, де розбирають різні конфліктні ситуації та проблеми взаємодії.

ПОЗАНАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС. Після обіду діти гуляють на майданчику поруч. Сам обід організовують на розкладних столах та стільцях прямо в холі цієї міні-школи, кейтеринг забезпечує компанія, розташована по сусідству. Хто запитував про специфічні дієти (безглютенова, безлактозна) — є можливість брати їжу з собою або узгоджувати це з кейтерингом, але досі таких випадків не було. Попри невелике приміщення є спортивний куточок, де є драбини і гамак-кокон (привіт, сенсорна інтеграція!), а також зала для занять музикою, танців, театру та різних бойових мистецтв, якщо я правильно зрозуміла.
Що до свят і традицій, то у школі святкують початок і кінець навчального року, влаштовують карнавал на Геловін та новорічну вечірку. Навчання відбувається українською мовою, але діти переважно російськомовні, в тому числі й іноземці.

vikonce3

ІНКЛЮЗІЯ. У школі навчаються також дітки з ДЦП та РАС. Звісно, у кожного з них свій ступінь включеності у навчальний процес (дехто відвідує заняття, але не кожного дня, дехто займається окремо, а в колективі соціалізується лише на перервах). З деким я навіть мала нагоду познайомитися:). Поки, наскільки я зрозуміла, це лише експериментальні кроки, бо кожній такій дитині потрібен окремий тьютор або батьки поруч.

а ЦІКАВІ ДЕТАЛІ читайте під кожною світлиною в оригінальному пості!

***
КОРОТКА АНКЕТА ШКОЛИ
1. Назва: Школа “Віконце”. Простір дії.
2. Тип: Альтернативна школа, неліцензована (починалась як сімейна).
3. Засновники: Mawa Kim
4. Контакти: Софіївська Борщагівка, вул. Миру 7; fb – Віконцеhttp://vikonce.in.ua
5. Класи: (0)1-5
6. Вартість навчання: 5-6 тис. грн (без харчування та ГПД)
7. Приміщення: офісне приміщення на першому поверсі
8. Харчування: кейтеринг

Вікторія Гагара, 25.10.2018

Читати наступне: Довколашколи у Школі Світла